GYIK

Sepsiszentgyörgy környékén a föld felszíni sugárzású TV illetve rádió adásaik, a közeljövőben elérhetőek lesznek-e?

KÉRDÉS:

Erdély délkeleti csücskén, Sepsiszentgyörgyön …. csak keveseknek lehet érdeke, hogy az Önök fejlesztései világosan eljussanak a történelmi Magyarország legtávolabbi részeire is. Tehát pontosnak vélhető információk hiányában szeretnék érdeklődni, hogy a föld felszíni sugárzású TV illetve rádió adásaik, a közeljövőben elérhetőek lesznek-e vidékünkön. Ha igen, ehhez milyen jellegű technikai felszereltség szükséges?

 

VÁLASZ:

Az M2, Duna és Duna World SD és HD adása is elérhető műholdas sugárzással, ingyenesen, kódolatlanul egész Európa területén. A vételi adatok, lehetőségek a www.mtva.hu/vetel honlapon olvashatóak. A technikai felszereltség a kiválasztott vételi mód függvénye, de műhold esetén egy a keleti 9 fokra állított parabola és egy – lehetőleg DVB-S2 MPEG-4 HD rendszerű – műholdvevő szükséges hozzá.

Ugyanezen műholdas terjesztéssel elérhető a Kossuth, Petőfi, Bartók és Duna World rádió mellett a Nemzetiségi adások és a Parlament plenáris üléseinek közvetítései. Egyedül a Dankó rádió és a Dalok és dallamok nem érhető még el a műholdas sugárzással, de várhatóan erre is sor fog kerülni.

Ezen túl a rádióadások elérhetőek az interneten keresztül is, a www.radio.hu honlapról, a megfelelő rádiócsatorna honlapját kiválasztva. A tévéadások is elérhetőek lesznek a teljes műsoridőben az interneten keresztül is a közeljövőben. Ez esetben megfelelő internetkapcsolat és számítógép szükséges a vételhez, megjelenítéshez. A Duna World televízió műsora jelenleg is teljes adásidejében nézhető az interneten keresztül a www.dunaworld.hu honlapról.
Az M1 sugárzása kizárólag a mai Magyarország területére sugározható, szerzői jogi okok miatt, így annak vétele csak időszakosan lehetséges a határon túl, egyes külföldi kábeltévé és műholdas szolgáltatók kínálatában. A saját gyártású (tehát nem külföldről vásárolt), M1-en sugárzott műsorszámok jelentős részét viszont a Duna World adásában ismételjük, így azokat ott tudja követni.