Négy ország együttműködésével TV-film sorozat készül Mária Teréziáról

Négy ország együttműködésével TV-film sorozat készül Mária Teréziáról

Nemzetközi együttműködésben, az MTVA részvételével március 26-án kezdődött a Mária Terézia életét bemutató történelmi dráma forgatása.

Egyedülálló a vállalkozásba kezdett a Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA: közösen készítenek történelmi dráma sorozatot Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készít televíziós produkciót. A két epizódból álló történelmi sorozat forgatása vasárnap kezdődött el a csehországi Kromerzsízsben.

„A fiatal Mária Terézia apja, III. Károly király haláláról értesülve visszatér Firenzéből Ausztriába. Egy elszegényedett országba érkezik, amely tele van az ellenségeivel. Nagy kísérettel, 16 lóval és két szekérrel utazik, amikor dühös parasztok állják útját” – árulta el Robert Dornhelm filmrendező, milyen jelenettel kezdődik a forgatás. A kétrészes film rendezője, aki Temesvárott született és kiválóan beszél magyarul, korábban Hollywoodban is élt és dolgozott. A több nagysikerű TV-filmet jegyző kiváló rendezőt Children of Theatre Street című dokumentumfilmjéért,  -Oscar-díjra is jelölték.

„Már az első nap kihívást hoz a számunkra, hiszen a második rész elejével kell kezdenünk a forgatást, és főszereplőnek ezért előre kell ugrania a karakterében. A legnehezebb dolog persze, az ilyen nemzetközi koprodukciók esetén, a szervezés. Négy ország több mint ötven színészének kell rendelkezésre állnia egyszerre, és sokuk nemzetközi színpadi szerepléseit is egyeztetnünk kell a próbákhoz, a felvételekhez. Ez komoly munkát igényel” – tette még hozzá a rendező.

A főszereplőt, Mária Terézia szerepét Marie-Luise Stockinger osztrák színésznő alakítja, I. Ferencet pedig Vojtěch Kotek, cseh színész formálja meg. A TV-film sorozatban magyar színészek is résztvesznek.

Robert Dornhelm egy Budapesten tartott casting alkalmával választotta ki Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint színészeket a szerepekre.„A filmben fontos szerep jut Esterházy Miklósnak és Pálnak, akiknek a megformálását már az első pillanattól kezdve magyar színészekre szerettem volna bízni – hangsúlyozta a rendező. – A budapesti casting alkalmával nagyon sok tehetséges, remek magyar színészt volt szerencsém megismerni, ami külön megnehezítette a választást.”

A két Esterházy-t Nagy Ervin és Adorjáni Bálint alakítják majd. Tenki Réka, Lorenc grófnő, míg Rátóti Zoltán a porosz követ von Grumbkow szerepében lesz látható.

Jan Maxa, kreatív producer lelkesedéssel beszélt a feladatról. “Az, hogy a Mária Terézia forgatása valóban elkezdődik, nagy örömmel tölt el bennünket és okkal lehetünk optimisták. Kimagasló nemzetközi együttműködésnek lehetünk részesei. Azt reméljünk, hogy a királynő is büszke lenne ránk” – mondta el a producer. A Mária Terézia című kétrészes történelmi drámát Pozsonyban, Bécsben és Toszkánában is forgatják majd. Az előzetesen két részesre tervezett TV-film sorozatot Magyarországon az MTVA nézői láthatják majd legelőször várhatóan 2017 végén – 2018 elején.