Január 24-től újra itt A Dal Kossuth kifli Szívek doktora - hétköznap esténként az M1-en Nagyon ott van Magyarország hírportálja Ismét vár a Család-barát a hét minden napján az M1-en Film MTVA - Csocso sztori Film MTVA - Elemi szerelem
 Negyedik alkalommal látta vendégül újévi koncertjén a több mint tizenháromezer fős közönségét a hegedűvirtuóz a Papp László Budapest Sportarénában. A sok műfajt felvonultató előadást a közmédia egyik csatornája, a Duna sugározza majd.
- Azt ígérte néhány éve, hogy még hetven éven át megrendezi az újévi koncertet.

- 2009-ben tettem ezt a fogadalmat, a bécsi újévi koncert ekkor ünnepelte a hetvenedik születésnapját. Azt ígértem a hazai zenekedvelő közönségnek, hogy amennyiben a következő esztendőben is teltház előtt játszhatok, akkor hét évtizeden át minden január elsején megrendezzük az eseményt. Arra gondoltam, hogy ha a bécsieknek sikerült, akkor nekünk miért ne lehetne Magyarországon Európa legnagyobb újévi koncertjével előállni. Minden adott: nemzetközi hírű művészek, a világ egyik legszebb fővárosa, valamint zeneértő, zeneszerető magyar közönség. Persze feltették azt a kérdést, hogy „ugyan hány éves is leszek én 70 év múlva?” De biztosíthatok mindenkit, hogy nem tettem felelőtlen ígéretet, hiszen a kisfiam, aki hároméves kora óta szintén a hegedű szerelmese, fellép velem az újévi koncerten, és nagyon szereti a közönség. Van utánpótlás.

- Ezek szerint a bécsi koncert adta az ihletet.

- Játszottam már a Musikvereinsaal arany termében, ahonnan a bécsi újévi koncertet közvetítik, és természetesen a televízióban is mindig megnéztem. Ekkor merült fel bennem, hogy itthon is életre lehetne hívni egy ilyen szép hagyományt. Gondolom, nagyon sok művész és producer fejében megfordult már ez az ötlet, ami azonban óriási felelősséggel jár. Amikor először bementem az Arénába a koncert időpontját egyeztetni, megpróbáltak lebeszélni. El is bizonytalanodtam egy pillanatra, de a feleségem támogatásával mégis belevágtam. Óriási megtiszteltetés, hogy most már több külföldi újság is úgy számolt be az eseményről, hogy Európa legnagyobb újévi koncertje itt van Magyarországon.

- Mi a siker titka?

- Úgy érzem, hogy az alázat nagyon fontos a közönség felé, talán ezért sem csalódnak soha bennem. Mindig odafigyeltem arra, hogy minden korosztály jól érezze magát, a műfaji sokszínűség, a káprázatos látványvilág is sokakat vonz. Lebilincselő egy hatalmas aréna grandiózus díszletében fellépni. A közönség ugyanazt a varázst kapja vissza, mint amit én élek át a színpadon.  

- Nemcsak koncertjein, de jótékonysági akciók állandó aktív résztvevőjeként és indítójaként is rendszeresen hallat magáról.

- Engem mindig arra neveltek, hogy segítsek másokon. A szüleimnek köszönhetem, hogy ez a fajta segíteni akarás és empátia az életem része lett, és én is ugyanezt tanítom a gyermekeimnek. Megfogadtam az Úrnak, hogy mindig támogatni fogom a rászorulókat, igyekszem ennek megfelelően élni.

- A Dunán több részletben látható a koncert. Hogyan ajánlaná azoknak, akik nem voltak ott?

- A produkcióban több mint négyszázan működtek közre, harminc szólista, Magyarország legjobb zenészei-énekesei álltak színpadra. Többek között Szenthelyi Miklós, Keresztes Ildikó, Szulák Andrea, Zsédenyi Adrienn, Kiss B. Atilla, az Operaház és az Operettszínház kiváló művészei, ifjú sztárok: Tóth Vera és Tóth Gabi, Kökény Attila, Tolvai Renáta és még sorolhatnám. Az előadásokat szimfonikus zenekar és tánckar is színesítette. Óriási megtiszteltetésnek éreztem, hogy ezt a közönség állva, vastapssal köszönte meg.

- Melyek a legfrissebb külföldi élményei és mi vár önre az elkövetkezendő hónapokban?

- XVI. Benedek pápa meghívására a Vatikánban jártam a közelmúltban, aki áldását adta a családomra, a munkásságomra és hazánkra, én egy hegedűt ajándékoztam neki. Életem egyik legmeghatározóbb élménye volt. Hamarosan játszom a szaúdi királynak, és készülök a Távol-Keletre is. Egy újabb száz állomásból álló turnét tervezünk, amellyel a magyar népzenét szeretném népszerűsíteni hazánkban és külföldön. Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban és Kárpátalján is fellépünk majd. Azt szeretném, ha az emberek közelebb kerülnének egymáshoz, ha az ország határain belül és a határokon túl élő magyarok között újabb szeretethidakat tudnánk építeni.

Leirer Tímea
vasárnap, Duna 20.05

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com