catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és fotóarchívum: a 2013. 30. hét érdekes eseményei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

lombik

 

Louise Joy Brown, az első lombikbébi egyhónapos korában.
Oldham, 1978. augusztus 23.
(MTI/UPI)

35 éve, 1978. július 25-én született meg a világon az első lombikbébi.

Az angliai Oldhamben született meg a világon az első lombikbébi, Louise Joy Brown. Világra jötte mérföldkő volt a meddőség kezelésében. Patrick Steptoe, a Manchester közelében fekvő Oldham kórházának nőgyógyásza és Robert Edwards, a Cambridge-i Egyetem fiziológusa a minden hatodik házaspárt érintő meddőség kezelésére keresték a megoldást. Különös figyelmet szenteltek a méhkürt elzáródása okozta meddőségnek, amely a meddő nők egyötödénél felelős a terméketlenségért. 1966 óta tartó együttműködésük alatt meg kellett tanulniuk, hogyan idézzék elő a női testben a peteérést, hogyan vegyék ki a petefészekből az érett petesejteket, ki kellett dolgozniuk a lombikba tett petesejtek spermával való megtermékenyítésének módját, valamint a megtermékenyített petesejtnek a méhbe való visszahelyezését, mindezt persze úgy, hogy ne sérüljön meg semmi, egészséges újszülött jöjjön a világra. Az embriók az anyaméhbe való visszahelyezésük után - egészen 1977-ig -csak néhány hétig maradtak életben.

lombik2

 

Haaz Zsuzsanna, az első
magyar lombikbébi,
3850 grammos kislány.

Pécs, 1988. augusztus 26.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A kísérleti stádiumban lévő kutatások egy fiatal bristoli házaspár, Lesley és John Brown esetében vezettek eredményre. Brownéknál is a feleség méhkürtelzáródása okozott meddőséget. 1977. november 10-én Steptoe doktor Lesley Brown méhéből kivett egy petesejtet, amelyet Edwards doktor egy kis üvegcsében összekevert John Brown spermájával. A megtermékenyült petesejt ezt követően egy speciális oldatban nevelkedett, egészen a sejtosztódás bekövetkeztéig. Korábbi kísérleteik során az orvosok a méhbe való visszahelyezéssel körülbelül négy-öt napig, a petesejt 64 részre tagozódásáig vártak, most azonban eltértek az addigi gyakorlattól, és a petesejtet előbb, két és fél nap után visszahelyezték a méhbe.
A sikeres beágyazódást követően problémamentesen teltek a hetek és hónapok, de fel kellett készülniük arra az esetre is, hogy a beavatkozásba esetleg hiba csúszott, és a baba károsodást szenvedett. 1978. július 25-én, kilenc nappal a szülés várható időpontja előtt Lesley Brownnál vérmérgezés tünetei mutatkoztak, ezért Steptoe doktor úgy döntött, hogy császármetszéssel segíti világra a babát. Éjjel 11 óra 47 perckor aztán jó egészségnek örvendve megszületett az "évszázad gyermekeként" köszöntött 2607 grammos kislány, Louise Joy (Öröm) Brown, aki világrajöttével, több százezer gyermekre vágyó családnak adott reményt.
Az 1978-as tudományos szenzáció az elmúlt negyedszázad alatt rutin beavatkozássá vált, ezzel az eljárással már több mint négymillióan születettek világszerte. Robert Edwards 2010-ben orvosi-élettani Nobel-díjat kapott, 2011-ben lovaggá ütötték, 2013 áprilisában halt meg.
Louise Brown már elvesztette szüleit, postai tisztviselőként dolgozik, és boldog édesanya.

Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com