catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Sajtó- és Fotóarchívum: a 2014. 4. hét érdekes eseményei sorozatban

archivum hirlevel fejlec 600

sztagnes

 

Szent Katalin, Szent Margit és Szent Ágnes (b-j) Maldur (Podhorany) községből származó domborműve a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán.
Budapest, 2003. december 10.
MTI Fotó: Féner Tamás

Január 21. - Szent Ágnes ünnepe

A szent életű római lány a legenda szerint Kr. után 291 körül, Diocletianus császár uralkodásának idején született Rómában. A 303-305 közötti években az utolsó nagy üldözési hullám szakadt a Római Birodalom keresztényeire, mert a császár úgy vélte, hogy restaurációs politikája keretében fel kell számolni a kereszténységet. Ágnes gazdag és szép fiatal lány volt, aki számos kérőt utasított el, mert Istennek akarta szentelni életét. A kikosarazott férfiak azonban feljelentették hite miatt. 13 éves korában, 304 körül válogatott kínzások után kivégezték.
Több legenda is elbeszéli halálát. Az egyik szerint a kivégzésére rendelt katonák közül az egyiknek, látván szépségét és bátorságát, annyira megtetszett Ágnes, hogy feleségül kérte őt, így akarta megmenteni a haláltól. Ám a lány erre azt felelte, hogy ő Istenhez tartozik, az övé szeretne lenni, senki másé. Még aznap kivégezték. "Ezen a napon perzselően sütött a nap Róma tetői fölött. A vízhordóknak verejtéktől csillogott a hátuk, de a katonák szemében könny csillogott."

sztagnes2

 

XVI. Benedek pápa bárányokat áld meg Szent Ágnes napján.
Vatikánváros, 2010. január 21.
(MTI/EPA/L'OSSERVATORE ROMANO)

Szent Ágnes arra hívja a fel a figyelmet, hogy mindig álljunk ki igazunk mellett, és ne legyünk semmilyen helyzetben sem megalkuvók. Semmi ne térítsen el a hitünktől, ahogy ő is rendíthetetlenül megőrizte szüzességét, még az élete árán is. A vértanúról a 10. században dráma is született egy német apáca tollából.
Szent Ágnes szimbóluma a bárány, ezért szokás volt, hogy a pápa január 21-én megszentelte azokat a bárányokat, amelyek gyapjából az új érsekek palástjai készültek. A római katolikus és a görög katolikus egyház szentként tiszteli. Templomok százai viselik nevét. A művészetben báránnyal ábrázolják, mert neve hasonlít a latin agnus szóhoz, amelynek jelentése "bárány". Az Ágnes név valójában a görög hagne melléknévből ered, amely szűzieset, tisztát, szentet jelent.
A szűzi ártatlanság, a leányok, a jegyespárok, a kertészek és a nemi erőszak áldozatainak védőszentje. Származása és élete felől megbízható adatot nem ismerünk. A szentek naptára szűznek és vértanúnak nevezi, halála évének 304-et számítják. A mintegy ötven évvel később összeállított vértanújegyzék megemlíti nevét. Damasus pápa a 4. század második felében verses sírfelirattal dicsőítette Ágnest. Ünnepét kezdettől fogva január 21-én ülték, mert a Depositio Martyrum szerint ezen a napon temették el, feltehetően 305-ben.
Ha a hét összes érdekes eseményéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com